Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-02 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Pieróg przypomina półksiężyc z pofałdowanym brzegiem.
Kształt:
Półokrągły.
Rozmiar:
Długość ok. 6 cm, szerokość ok. 4 cm, wysokość ok. 2 cm.
Barwa:
Barwa jasnokremowa.
Konsystencja:
W dotyku miękkie.
Smak:
Smak gryczany.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Olszewnica jest najstarszą miejscowością w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Jej powstanie datuje się na około XIV-XV wiek. Od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Olszewnica znana jest z wyrobu pierogów z kaszą gryczaną. Z uwagi na dostępność składników danie to spożywano powszechnie przez cały rok. We wszystkich gospodarstwach uprawiano grykę, dlatego też każda gospodyni miała pod dostatkiem kaszy gryczanej. Przygotowywano więc z niej różne potrawy, aby w tani sposób wyżywić rodzinę. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Wypłukaną kaszę gryczaną wrzuca się na osoloną, gotującą się wodę i gotuje około 20 minut, następnie odcedza na sitku. Rozpuszczone masło wraz z pokrojoną cebulą i utartymi pieczarkami podsmaża się na patelni. Potem wszytko należy wymieszać z kaszą gryczaną i doprawić do smaku. Do przygotowanego wcześniej ciasta z mąki i zaczynu nakłada się farsz z kaszy gryczanej. Tak zrobione pierogi wrzuca się do gorącej wody na około 2 minuty, a po ich ostygnięciu podaje polane tłuszczem ze skwarkami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl