Pierogi skromowskie z kaszą jaglaną, serem i miętą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Półkoliste ciasto z farszem z kaszy jaglanej, sera i mięty z zawiniętymi ozdobnie brzegami.
Kształt:
Półkolisty, obustronnie spłaszczony, w przekroju podłużny.
Rozmiar:
Średnica jednego pieroga od 6 cm do 7 cm.
Barwa:
Kremowa, na przekroju żółto-kremowa z ciemnymi punktami.
Konsystencja:
Elastyczna i sprężysta.
Smak:
Delikatny, słonawy z wyczuwalną miętą.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wieś Wola Skromowska jest sołectwem najbardziej wysuniętym na północ w gminie Firlej, powiecie lubartowskim, województwie lubelskim. Tereny te posiadają zarówno mało zasobne w składniki pokarmowe gleby, doskonałe do uprawy prosa, jak też żyźniejsze mady rzeczne, gdzie uprawiana jest pszenica. Ponadto mnogość łąk i pastwisk w dolinach rzek sprzyjała zawsze hodowli bydła. Od dawna mieszkańcy do przygotowania różnych potraw wykorzystywali lokalne surowce. Przykładem takim są pierogi skromowskie z kaszą jaglaną, serem i miętą, które od lat przygotowywane są według starej, niezmiennej receptury. „Produkty na pierogi były z własnego gospodarstwa. Kasza była parowana. 30-40 dkg kaszy, 0,5 sera, 1 kg mąki, 2 dkg drożdży, sól, woda lub mleko (na oko). Mięta była obowiązkowa!!! Z tych produktów wyrabiano ciasto na drewnianej stolnicy. Pierogi były lepione ręcznie dużej wielkości” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Skromowskiej). Dla podkreślenia smaku i zapachu, pierogi podawane są przeważnie na ciepło. Polane świeżo zasmażaną słoniną ze skwarkami lub śmietaną. „Kiedyś uważano, że pierogi były symbolem dostatku, mówiło się nawet „pierogami drzwi otwierano”” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Skromowskiej). Ten lokalny przysmak promowany jest na organizowanych na terenie powiatu lubartowskiego majówkach rodzinnych, dożynkach oraz piknikach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl