Pierogi turowskie z soczewicą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-05 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Pieróg wyglądem przypomina półksiężyc, na brzegu widoczna jest falbanka.
Kształt:
Półokrągły.
Rozmiar:
Średnica ok. 6-7 cm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna biała.
Konsystencja:
W dotyku miękkie.
Smak:
Smak lekko słony, wyczuwalny charakterystyczny smak soczewicy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Miejscowość Turów należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych tutaj pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Turów znany jest z wyrobu pierogów z soczewicą. Zgodnie z przepisem ciasto na pierogi przygotowywano z mąki, drożdży, jajka i mleka. Na farsz soczewicę gotowano i mielono. Dodawano do niej podsmażoną cebulę i przyprawiano solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowywano, wykrawano z niego koła. Na każde z nich nakładano farsz, starannie zaklejano i gotowano około 5 minut. Gotowe pierogi podawano polane tłuszczem ze skwarkami. Często stawiano je w piecyku kuchni kaflowej, aby były przez cały czas gotowe do spożycia. Można je było także wrzucać na wrzącą wodę i w ten sposób odgrzewać.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl