Pierogi z kaszą gryczaną
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-08-29 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Pierogi o białej gładkiej skórce, wewnątrz beżowo-brązowe; nadzienie z widocznymi ziarenkami kaszy.
Kształt:
Półokrągły z falbanką.
Rozmiar:
Średnica półokręgu – 5cm; wielkość falbanki – 1 cm.
Barwa:
Na zewnątrz biała; nadzienie beżowo-brązowe z widocznymi ziarenkami kaszy.
Konsystencja:
Konsystencja stała, ciasto delikatne, nadzienie kremowe z wyczuwalnymi ziarenkami kaszy.
Smak:
Typowy dla pierogów z mięsem i kaszą gryczaną – nadzienie lekko słone, smak wzbogaca dodatek cebuli.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej – zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej (M. Lemnis, H. Vitry, 1979 rok).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl