Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Duży gotowany pieróg, podawany na gorąco, obficie okraszony tłuszczem ze skwarkami
Kształt:
Duży, pękaty pieróg, z brzegiem ściśniętym na płasko. Na przekroju przypomina kształt gruszki.
Rozmiar:
Długość do 15 cm. Waga jednego pieroga około 15 - 20 dag.
Barwa:
Ciasto o barwie przytłumionej bieli. Nadzienie o różnym odcieniu szarości ze złocistymi przebłyskami (zależnie od odmiany, wieku i czasu przygotowania ziemniaków), urozmaicone płatkami podsmażonej na złoto cebulki.
Konsystencja:
Pieróg nadziewany jest jeszcze ciepłym, ścisłym, nieco gumowatym farszem o lepkiej konsystencji. Dzięki temu jest on miękki, spójny i nie rozpada się podczas krojenia.
Smak:
Smak ziemniaków, ciasta z mąki pszennej oraz okrasy (stopionej słoniny lub boczku). Zapach smażonych ziemniaków, świeżego tłuszczu z cebulką i boczkiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„Szlachcice” to tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Podawane są na gorąco, obficie okraszone tłuszczem ze skwarkami i cebulką. Ich charakterystyczną cechą jest rozmiar, są przynajmniej dwukrotnie większe od typowych pierogów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl