W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-11 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Wyglądem pieróg przypomina półksiężyc.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 5-6 cm, szerokość 3 cm, wysokość 2 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna kremowa, na przekroju widoczne szare nadzienie.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak i zapach podsmażonych ziemniaków oraz cebuli, farsz w smaku przypomina placki ziemniaczane.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ziemniaki są jedną z najczęściej uprawianych roślin we wsi Żakowola Stara. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku zajmowały w strukturze zasiewów 60-70% gruntów ornych. Ziemniaki spożywano niemal codziennie i przetwarzano je na różne potrawy, głównie: tertuny, kluski ziemniaczane, bliny. Były to dania pożywne i tanie, którymi mogła się najeść cała rodzina.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}