Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-11 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Wyglądem pieróg przypomina półksiężyc.
Kształt:
Półkolisty.
Rozmiar:
Długość 5-6 cm, szerokość 3 cm, wysokość 2 cm.
Barwa:
Barwa zewnętrzna kremowa, na przekroju widoczne szare nadzienie.
Konsystencja:
W dotyku miękkie.
Smak:
Smak i zapach podsmażonych ziemniaków oraz cebuli, farsz w smaku przypomina placki ziemniaczane.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ziemniaki są jedną z najczęściej uprawianych roślin we wsi Żakowola Stara. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku zajmowały w strukturze zasiewów 60-70% gruntów ornych. Ziemniaki spożywano niemal codziennie i przetwarzano je na różne potrawy, głównie: tertuny, kluski ziemniaczane, bliny. Były to dania pożywne i tanie, którymi mogła się najeść cała rodzina.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl