W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierśnik dębogórski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Wędzone gęsie tuszki z mostkiem. Z jednej strony pokryte skórą z drugiej widoczna gładka powierzchnia mostka.

Kształt:

Naturalny, z wcięciem (pochodzącym od mostka) pomiędzy dwoma zespołami mięśni piersiowych.

Rozmiar:

Wysokość około 25-30 cm, grubość 3-5 cm i szerokość 15 cm. Wielkość i ciężar uzależniony jest od płci gęsi oraz od stopnia utuczenia. Średni ciężar wynosi około 1,2 kg.

Barwa:

Skóra koloru od złocistego do łososiowego. Mięso na przekroju ciemnoczerwone, otoczone warstwą tłuszczu i skórą.

Konsystencja:

Miękka, lekko sprężysta.

Smak:

Charakterystyczny dla gęsiny, słony o silnym zapachu wędzonej polędwicy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Hodowla gęsi na Pomorzu, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i majątkach ziemskich była dawniej bardzo rozpowszechniona. Dobre warunki klimatyczne, liczne pastwiska, wody i łąki sprzyjały hodowli tego ptactwa w różnych częściach Kaszub.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}