Pierśnik dębogórski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Wędzone gęsie tuszki z mostkiem. Z jednej strony pokryte skórą z drugiej widoczna gładka powierzchnia mostka.
Kształt:
Naturalny, z wcięciem (pochodzącym od mostka) pomiędzy dwoma zespołami mięśni piersiowych.
Rozmiar:
Wysokość około 25-30 cm, grubość 3-5 cm i szerokość 15 cm. Wielkość i ciężar uzależniony jest od płci gęsi oraz od stopnia utuczenia. Średni ciężar wynosi około 1,2 kg.
Barwa:
Skóra koloru od złocistego do łososiowego. Mięso na przekroju ciemnoczerwone, otoczone warstwą tłuszczu i skórą.
Konsystencja:
Miękka, lekko sprężysta.
Smak:
Charakterystyczny dla gęsiny, słony o silnym zapachu wędzonej polędwicy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Hodowla gęsi na Pomorzu, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i majątkach ziemskich była dawniej bardzo rozpowszechniona. Dobre warunki klimatyczne, liczne pastwiska, wody i łąki sprzyjały hodowli tego ptactwa w różnych częściach Kaszub.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl