Piwo podlaskie
19.10.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-10-08 w kategorii Napoje w woj. podlaskim.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Klarowny płyn powstający przez fermentację słodu jęczmiennego z charakterystyczną pianką na wierzchu
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
W zależności od naczynia, w którym się znajduje
Wielkość
Butelki o pojemności 0,5 l
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
W zależności od rodzajów użytych słodów: jasnozłocista (słód pilzneński), ciemno-złocista (słód pale ale), bursztynowa (słód pilzneński z dodatkiem słodu wiedeńskiego), ciemna (w przypadku słodu monachijskiego lub słodu palonego)
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Płynna
Smak i zapach
Smak słodowy z nutą mocnej goryczki w zależności od rodzaju i proporcji chmielu
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Na terenach dzisiejszego województwa podlaskiego największe znaczenie dla rozwoju piwowarstwa miał browar w folwarku Knyszyn założony w 1553 r., produkujący na potrzeby dworu królewskiego Zygmunta II Augusta. W ten czas to stół królewski wytyczał trendy w spożywaniu napitków. Społeczność możnowładcza i szlachecka, a za nimi mieszczaństwo, a nawet chłopstwo, naśladowało godne wzorce dworskie.
Piwo podlaskie powstawało w trzech gatunkach: cienkusz piło chłopstwo, przy karczmach i dworach warzono piwo przeznaczone do wyszynku, a najlepsze – dubeltowe, trafiało na pańskie stoły.
Informacje o tradycjach piwowarskich na Podlasiu przywoływał w swoich artykułach znany na terenie województwa podlaskiego, etnograf, dziennikarz a także właściciel browaru, którego ruiny do dnia dzisiejszego stoją w Jeżewie, Zygmunt Gloger: „(…), że smaczne piwo dubeltowe wytwarzano w połowie XVIII wieku w Mężeninie (…)”. „(…) Podczas wesela, trwającego nieraz i po kilka dni, (…) goście pochłaniają (…) kilkadziesiąt wiader piwa!”. W inwentarzu dworu dojlidzkiego z 1628 r. znajduje się wzmianka o browarze. Piwo miało zaszczytne miejsce na dworze hetmana wielkiego koronnego Jana Klemensa Branickiego, a sam magnat poświęcał mu sporo uwagi w korespondencji. W 1771 roku w samym Białymstoku funkcjonowały aż 33 browary.
Obecnie mianem „piwa podlaskiego” określa się piwo wytwarzane wyłącznie na bazie naturalnych surowcach i dodatków. Według tradycji, w trakcie produkcji, nie stosuje się mikrofiltracji, która wyjaławia napój z wartości odżywczych i negatywnie wpływa na smak. Piwo podlaskie rozróżnia się w trzech wariantach, biorąc pod uwagę zawartość ekstraktu: pełne, dubeltowe oraz mocne.
- Ostatnia modyfikacja:
- 08.05.2020 15:21 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 19.10.2018 08:34 Sławomir Mucha