Placki na sodzie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-24 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Owalne, pulchne placki.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Grubość 1,5-2 cm.
Barwa:
Brązowo-złocista.
Konsystencja:
Puszysta.
Smak:
Lekko słony.
Tradycja:
Placki na sodzie wypiekane były w kujawskich domach od kilkudziesięciu lat. Nazywane były również racuchami, sodziakami, spuchlunami, bądź w niektórych regionach Kujaw byncami. Jak wspomina etnograf Dorota Kalinowska w swej publikacji „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”, „(…) w tradycyjnym pożywieniu wiejskim należy odróżnić wyraźnie jadło codzienne od świątecznego. Na co dzień ograniczano między innymi spożycie mięsa, jaj, a posiłki były mało urozmaicone”. Placki na sodzie zaliczane były właśnie do tak zwanego jadła codziennego, wypiekane na śniadanie, obiad czy kolację. Głównym składnikiem do przygotowania placków jest soda dodawana w celu spulchnienia ciasta. Mieszana jest z mlekiem zsiadłym, mąką, solą oraz cukrem. Z przygotowanego ciasta formowane są placki, a następnie smażone na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Placki można spożywać z różnymi dodatkami np. ze śmietaną, cukrem, cukrem pudrem bądź powidłami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 12:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 12:42 Sławomir Mucha