W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podlaskie hałuszki (zwane również: podlaskie hałoczki)

15.03.2023

W dniu 8 marca 2023 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: gotowe dania i potrawy: „podlaskie hałuszki (zwane również: podlaskie hałoczki)”.

Podlaskie hałuszki

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Kluski ziemniaczane, w przekroju zwarte i zbite

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Prostokątny kształt

Wielkość

Około 5 cm długości

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Złocista, w środku jasna, beżowa

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Zwarta i miękka

Smak i zapach

Smak charakterystyczny dla wyrobów ziemniaczanych, lekko słony. Zapach gotowanych ziemniaków z dodatkiem przysmażonej cebulki i skwarków.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Podlaskie hałuszki znane również pod nazwą podlaskie hałoczki to znana w południowo-wschodniej części województwa podlaskiego potrawa z ciasta ziemniaczanego. W kuchni podlaskiej ziemniaki są podstawą wielu dań o czym świadczy choćby dokument z Urzędu Patentowego rzeczypospolitej Polskiej z 1933 r. – złożony przez mieszkańca Michałowa (woj. podlaskie)- patent na tarkę do ziemniaków.

W niektórych podlaskich wsiach zamiast z ziemniaków gotowanych podlaskie hałuszki wyrabia się z ziemniaków surowych tarkowanych bądź z połączenia tartych ziemniaków surowych i gotowanych z dodatkiem mąki pszennej i soli. Uformowane kluski wykłada się na blachę wysmarowaną olejem i pieczone, kiedyś w piecu chlebowym lub piecu kaflowym, współcześnie w piekarniku. Upieczone, zarumienione i chrupiące kluski po wyjęciu podaje się jako osobne danie główne. W zależności od pory roku i obowiązującego postu podaje się z różnymi dodatkami: ze skwarkami i cebulką czy w czasie postu tylko z cebulą albo makiem, podawane są również z owocami.

Danie to często przygotowywane jest na potrzeby konkursów kulinarnych i festynów z tradycyjnymi daniami przez podlaskie koła gospodyń wiejskich. Obecnie są również podawane w wielu podlaskich restauracjach specjalizujących się w kuchni regionalnej.

{"register":{"columns":[]}}