Podpłomyk z cebulą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Płaski placek z ciasta chlebowego, z przypieczoną cebulą na powierzchni.
Kształt:
Okrągły, w przekroju owalny.
Rozmiar:
Średnica 30-40 cm, grubość 3-4 cm.
Barwa:
Złocistobrązowa z elementami ciemnobrązowymi przypieczonej cebuli.
Konsystencja:
Stała, krucha.
Smak:
Wiejskiego chleba ze smakiem przypieczonej cebuli.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W miejscowości Niegowić i okolicach, tradycyjny podpłomyk pieczony był w gospodarstwach wiejskich zawsze przy okazji pieczenia chleba. Produktem podstawowym do przygotowywania podpłomyka jest mąka. Przed laty była to mąka uzyskiwana z ręcznego przemiału zboża na żarnach, w związku z czym zawierała więcej włókna, a jej kolor przypominał mąkę razową. Z biegiem lat zmianom uległy w głównej mierze zboża przemielane na mąkę, zarówno odmiany zbóż, sposób ich uprawy, zbioru, przechowywania i oczywiście przemiału. Zachowała się jednak głęboko zakorzeniona tradycja pieczenia podpłomyków według starej receptury. Przygotowując podpłomyk z cebulą składniki miesza się w drewnianej dzieży z dodatkiem ciasta pozostałego z poprzedniego pieczenia chleba – naciastku. Wyrobione ciasto przykrywane jest do wyrośnięcia lnianą, grubą narzutą. Następnie uformowane placki wkłada się do pieca na specjalnej, drewnianej łopacie. Proces pieczenia w piecu chlebowym opalonym drzewem sosnowym oraz użyte do produkcji składniki tworzą niezwykły smak i aromat tradycyjnego podpłomyku. Niegowickie podpłomyki od zawsze wyróżniały się od innych tym, że smarowane były naturalnym, wiejskim masłem i posypywane cebulą. Po dzień dzisiejszy są wielkim rarytasem zarówno dla mieszkańców jak i dla przyjezdnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl