Polędwica nadwieprzańska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Wędzonka bez osłonki; barwa powierzchni jasnobrązowa do brązowej z odcieniem złocistym; niedopuszczalne jasne plamy niedowędzenia.
Kształt:
Wędzonka pieczona w kształcie spłaszczonego walca, bez osłonki.
Rozmiar:
Długość powyżej 25 cm.
Barwa:
Barwa jasnoróżowa do różowej; dopuszczalny odcień różowy opalizujący; na połowie obwodu górnej części polędwicy widoczna cienka warstwa tkanki łącznej oraz tłuszczu; dopuszczalne przetłuszczenie śródtkankowe; konsystencja mięśnia dość ścisła; plastry grubości 3 mm nie powinny się rozpadać.
Konsystencja:
Konsystencja ścisła; powierzchnia gładka, sucha, czysta, dopuszczalna lekko wilgotna.
Smak:
Charakterystyczne dla mięsa wieprzowego, peklowanego, wędzonego, pieczonego; wędzenie wyczuwalne.
Dodatkowe Informacje:
Wędzonka otrzymana z peklowanej polędwicy wieprzowej, wędzona, pieczona, półtrwała; polędwica wykrojona ze schabu bez tłuszczu lub z pozostawioną warstwą tłuszczu zewnętrznego średnio do około 2 mm oraz mizdrą; dopuszcza się miejscowe odkrycie mięśni na niewielkiej powierzchni; kształt spłaszczonego walca; w jednym końcu pętelka do zawieszania.
Tradycja:
Baranów dzięki bardzo korzystnemu położeniu geograficznemu przy szlaku podlaskim nad rzeką Wieprz umożliwiał przeprawę wpław, co stwarzało bardzo korzystne perspektywy rozwoju gospodarczego. Początkowo był małym miasteczkiem prywatnym, jednak dość ruchliwym.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl