W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie mięso na rynkach Azji

06.12.2024

– Jednym z priorytetów naszych działań jest otwieranie kolejnych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych. W ostatnich latach nasze starania zaowocowały sukcesami m.in. w postaci otwarcia dla tego asortymentu rynków: filipińskiego, wietnamskiego i singapurskiego oraz postępem w negocjacjach w sprawie otwarcia rynku chińskiego i koreańskiego – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas konferencji „Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?”. Sekretarzowi stanu towarzyszył dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi Bogusław Wijatyk.

Pamiątkowe zdjęcie uczestników spotkania, wiceminister Jacek Czerniak w środku (fot. UPEMI)

Polskie mięso na azjatyckich rynkach

Wiceminister Jacek Czerniak podczas debaty „Gra o wschód – czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich” podkreślił, że mięso i produkty mięsne to polska specjalność i nasz najważniejszy produkt eksportowy, jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze.

Sekretarz stanu poinformował, że starania resortu rolnictwa doprowadziły do otwarcia następujących azjatyckich rynków:

  • filipińskiego – dla mięsa drobiowego;
  • wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi;
  • singapurskiego – dla mięsa wołowego.

Udało się również doprowadzić do poprawienia warunków eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że na zaawansowanym etapie znajdują się także sprawy:

  • wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie grypy ptaków HPAI;
  • uzgodnień mających na celu rozpoczęcie eksportu mięsa wołowego do Chin;
  • możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.

Działania resortu wspierające ekspansję polskiego mięsa w Azji

– Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem – zaznaczył wiceminister Jacek Czerniak.

Sekretarz stanu poinformował, że stałą praktyką MRiRW jest przekazywanie postulatów rolnych do rozmów innych resortów (Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii) z partnerami zagranicznymi. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych zorganizowaliśmy również narady międzyresortowe.

– Wsparcie dyplomatyczne oraz wizyty wysokiego szczebla w Chinach, Republice Korei, Malezji i Filipinach oraz – ostatnio – w Wietnamie pozytywnie wpłynęły na przyspieszenie prowadzonych rozmów dostępowych dla polskich artykułów rolno-spożywczych – powiedział wiceminister Czerniak.

Import żywności z państw Mercosur – zdanie resortu rolnictwa

– Zdaniem MRiRW oferowana liberalizacja dostępu do rynku UE w niektórych sektorach idzie zbyt daleko i powoduje ryzyko wypierania eksportu polskich produktów z rynków UE przez import z krajów Mercosuru. Ryzyko takie dotyczy zwłaszcza sektora drobiowego – powiedział wiceminister Czerniak.

Sekretarz stanu podkreślił, że import żywności z krajów trzecich, w tym z Mercosuru, jest dopuszczalny tylko pod warunkiem spełnienia przez te produkty unijnych wymogów w zakresie bezpieczeństwa i jakości.

– Zapisy umowy, które dotyczą klauzuli ochronnej, tj. możliwości czasowego przywrócenia ceł w razie nadmiernego importu powodującego zakłócenia na rynku, są naszym zdaniem niewystarczające i niedostosowane do specyfiki sektora rolnego. Dlatego Rada Ministrów przyjęła 26 listopada 2024 r. uchwałę sprzeciwiającą się dotychczasowym wynikom negocjacji części handlowej umowy w obszarze rolnictwa – przypomniał wiceminister Czerniak.

Polska produkcja i eksport mięsa

Wartość eksportu mięsa i podrobów jadalnych ogółem w okresie 9 miesięcy 2024 r. wyniosła blisko 6 mld euro i stanowiła największą pozycję (15 proc.) w wartości eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. Dysponujemy znaczącymi nadwyżkami produkcyjnymi na rynku mięsa drobiowego i wołowego. Z tego względu poszukiwanie nowych rynków zbytu jest kwestią kluczową dla utrzymania rozwoju tych rynków i zapewnienia opłacalności produkcji.

W przypadku rynku wieprzowiny podejmowane są działania w celu odbudowy krajowej produkcji, która ucierpiała na skutek wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), i zwiększenia samowystarczalności.

Wysokie standardy produkcji mięsa w Polsce oraz wysoka jakość oferowanych produktów jest niewątpliwie przewagą konkurencyjną dla naszych towarów na rynkach azjatyckich.

O wydarzeniu

Konferencja „Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?” odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Warszawie. Organizatorem wydarzenia jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). W konferencji wzięli udział m.in. przedsiębiorcy i liderzy polskiej branży mięsnej oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego Wietnamu, Republiki Korei i Chin.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}