Polsko-koreańskie rozmowy w Republice Korei
14.06.2024
Najważniejszym celem wizyty sekretarza stanu Michała Kołodziejczaka 9-14 czerwca 2024 r. w Republice Korei było wsparcie polskich przedsiębiorców w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei Południowej”. Wiceministrowi towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk oraz zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer.
Podczas wizyty wiceminister otworzył polskie stoisko na targach Seul Food & Hotel, odbył szereg spotkań z przedstawicielami administracji koreańskiej nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku koreańskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.
Agenda wizyty
Agenda wizyty wiceministra Kołodziejczaka objęła szereg spotkań z przedstawicielami rządu Republiki Korei, w tym:
- 11 czerwca – z Wiceministrem Handlu, Przemysłu i Energii;
- 12 czerwca – z kierownictwem Agencji Kwarantanny Zwierząt i Roślin;
- 13 czerwca – z Wiceministrem Rolnictwa, Żywności i Spraw Wsi oraz kierownictwem Ministerstwa Bezpieczeństwa Żywności i Leków (MFDS).
Tematy rozmów
Podczas wizyty wiceszefa resortu rolnictwa w Republice Korei strony omówiły następujące zagadnienia:
- rozszerzenie eksportu mięsa wieprzowego do Republiki Korei zgodnie
z respektowaniem pełnych zasad regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF), tj. ze wszystkich zakładów zlokalizowanych na terenach wolnych od ASF; - zakończenie procedur dostępowych dla mięsa drobiowego;
- umożliwienie dostępu do koreańskiego rynku dla mięsa wołowego;
- rozszerzenie eksportu produktów mleczarskich o nowe produkty;
- perspektywy współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW oraz zainteresowanymi podmiotami naukowymi z Republiki Korei.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Republiką Korei
Republika Korei jest bardzo ważnym partnerem wśród krajów Azji Wschodniej. Ze względu na dużą zależność od żywności importowanej kraj ten stanowi dla Polski perspektywiczny rynek zbytu. Rozmowy dwustronne mające na celu przyspieszenie finalizacji procedur dostępu do koreańskiego rynku dla towarów rolno-spożywczych będą w najbliższym czasie kontynuowane.
W 2023 r. polski eksport rolno-spożywczy do Republiki Korei osiągnął poziom 82,6 mln euro (wzrost o 9 proc. r/r). Eksportujemy głównie mleko i śmietanę, które w ostatnim czasie stanowiły 90 proc. udziału w koreańskim rynku. Kolejnymi najczęściej eksportowanymi produktami są skrobia i piwo.