Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-04-24 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Gęsta masa owocowa z fragmentami skórek owoców, o powierzchni lśniącej, bardziej zestalonej
Kształt:
Plastyczna masa przyjmująca kształt naczynia
Rozmiar:
W zależności od wykorzystanego naczynia
Barwa:
Ciemny brąz z odcieniem bordowym, na przekroju jaśniejszy, z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy
Konsystencja:
Gęsta masa, w przypadku konserwacji przez zapiekanie – o twardej, lśniącej powierzchni
Smak:
Smak lekko słodki, kwaskowaty, z wyczuwalną delikatną goryczką w przypadku wysmażania śliwek z pestkami. Zapach swoisty smażonej śliwki, z lekkim aromatem dymu i pestki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliw jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Ten rodzaj przetwarzania owoców znany jest z przekazów źródłowych pochodzących z XVI wieku. Produkt powstały w ten sposób nazywano powidłami. Powidła smażono tradycyjnie w miedzianych (inaczej kuprowych) kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spadała z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami. Do oddzielania pestek od masy owocowej używano specjalnych sit ceramicznych wytwarzanych przez garncarzy, z których najbardziej znanymi był garncarze z Gruczna nad Wisłą.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl