Prażuchy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Masa z widocznymi kawałkami grubo mielonego ziarna zbóż oraz łuskami (otrębami).
Kształt:
W zależności od podania na talerz łyżką, poszarpane kluski, różnej wielkości.
Rozmiar:
W zależności od wielkości przygotowanej porcji i sposobu podania.
Barwa:
Brązowa, niejednolita, kolor razowej mąki. Nierzadko z białawym nalotem, powstałym z mąki.
Konsystencja:
Lepka, wyczuwalne grudki, miękka.
Smak:
Charakterystyczny, uzyskany podczas prażenia mąki w garnku o grubym dnie na wolnym ogniu, z delikatnym chlebowym posmakiem. Zapach prażonej mąki, chlebowy.
Dodatkowe Informacje:
Podawane na różne sposoby (z różnymi dodatkami) – tłuszczem (roztopione masło, smalec, smalec ze skwarkami) albo mlekiem (mleko słodkie, kwaśne, śmietana).
Tradycja:
Na początku XX wieku ludność Żywiecczyzny borykała się z problemami niedostatku. Tutejsze wsie były przeludnione, a same gospodarstwa bardzo rozdrobnione. Rolnictwo żywieckie nie było w stanie dostatecznie zaspokoić potrzeb żywnościowych tego terenu. K. Suchanek w monografii opisującej jedną z żywieckich wiosek wymienia prażuchy jako jedną z podstawowych potraw spożywanych w tym okresie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl