Produkty zwierzęce
Mięso wieprzowe
Polska jest czwartym producentem wieprzowiny w UE. W 2023 r. uboje świń wyniosły 1,76 mln ton (18,9 mln szt. świń), co stanowi 8,6% produkcji wieprzowiny w skali UE. Polskę w produkcji wieprzowiny wyprzedzają: Hiszpania (4,9 mln ton), Niemcy (4,2 mln ton) i Francja (2,1 mln ton).
Zgodnie z danymi GUS na początku czerwca 2024 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło 9 132 tys. sztuk i było niższe o 304,3 tys. sztuk (o 3,2%) r/r, a w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2023 r. – niższe o 637,7 tys. sztuk, tj. o 6,5%. Stado loch na chów zwiększyło się w porównaniu z czerwcem 2023 r. o 92,1 tys. sztuk (o 15,6%) do poziomu 682,7 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych zwiększyło się o 46,1 tys. sztuk (o 10,9%) do 468 tys. sztuk.
Największy udział w pogłowiu świń posiada województwo wielkopolskie (28,8%), mazowieckie (15,1%), łódzkie (11,1%) oraz kujawsko-pomorskie (9,4%)
Produkcją świń w Polsce zajmuje się obecnie ok. 48 tys. gospodarstw.
Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego i świń. Saldo wymiany handlowej w odniesieniu do mięsa wieprzowego w 2023 r. wyniosło: - 355,6 tys. ton. Wieprzowinę importujemy głównie z Belgii, Niemiec i Danii. W przypadku świń żywych głównym partnerem handlowym jest Dania, skąd importujemy głównie warchlaki. Import świń ogółem w 2023 r. wyniósł 7,5 mln szt. w tym warchlaków 6,7 mln szt.