Przetwórstwo rolno-spożywcze
Przemysł spożywczy w Polsce jest istotnym działem gospodarki narodowej oraz ma duże znaczenie gospodarcze, społeczne i środowiskowe. Gospodarcze znaczenie sektora obrazuje jego relatywnie duży udział w PKB, produkcji przemysłowej oraz dodatnie saldo handlu zagranicznego. Przemysł spożywczy zajmuje również ważne miejsce na krajowym rynku pracy, co potwierdza względnie stabilna wielkość zatrudnienia i rosnąca wydajność pracy.
Duże nakłady inwestycyjne skutkowały nie tylko dostosowaniem potencjału wytwórczego przedsiębiorstw i podaży produktów do zmieniających się uwarunkowań rynkowych, ale miały również korzystny wpływ na środowisko naturalne. Przemysł spożywczy jest ponadto jednym z kluczowych ogniw łańcucha żywnościowego, łączy bowiem pozostałe ogniwa, tj. bazę surowcową w rolnictwie oraz dystrybucję produktów rolno-spożywczych.
Polski przemysł spożywczy zajmuje również ważne miejsce w gospodarce Unii Europejskiej (UE). Pod względem poziomu nowoczesności potencjału wytwórczego zaliczany jest do czołówki europejskiej. Polska żywność cieszy się renomą na rynku unijnym, o czym świadczą wyniki handlu zagranicznego oraz wskaźniki międzynarodowej konkurencyjności.
Dynamiczny wzrost eksportu polskich produktów rolno-spożywczych był również możliwy dzięki modernizacji i unowocześnieniu przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce przy wykorzystaniu środków publicznych, w tym środków pochodzących z Unii Europejskiej.
Wsparcie rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce nakierowane jest przede wszystkim na rozwój mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), które należą do polskiego kapitału i są głównym odbiorcą produktów rolnych wytwarzanych przez lokalnych producentów.