W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Proziaki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-10 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.

Wygląd:

Placki pieczone na płycie kuchennej

Kształt:

Owalny lub prostokątny

Rozmiar:

Szerokość10x15 cm, wysokość: 1,5 cm

Barwa:

Barwa zewnętrzna – beżowo-słomkowa; na przekroju – kolor ciasta chlebowego

Konsystencja:

Przypominająca konsystencję upieczonego chleba; w dotyku gładkie, z wypieczoną skórką

Smak:

Przyjemny, delikatny smak wiejskiego chleba

Tradycja:

Proziaki to potrawa spożywana przez mieszkańców podkarpacia od ponad 150 lat. Prosty przepis na proziaki jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Właśnie z przekazu ustnego wiadomo, że proziaki sporządzało się z mąki pszennej – najlepiej razowej, jajek, kwaśnego mleka i śmietany, dodając niewielką ilość sody, soli i cukru. Proziaki należą współcześnie do prawdziwych rarytasów kuchni staropolskiej. Dziś nadal są chętnie przygotowywane i spożywane. Ich smak i aromat odbiega znacznie od współczesnych produktów. Niezastąpionymi dodatkami do proziaków jest świeże wiejskie masło lub słodka śmietana. Można podawać je także z zimnym mlekiem. Ze względu na szybkie przygotowanie często zastępowały podstawowy produkt – chleb wiejski. Pieczono je bez tłuszczu bezpośrednio na płycie kuchennej. Na Podkarpaciu proziaki znane są także pod innymi, ale bardzo zbliżonymi nazwami np.: prołzioki, prouzioki czy prozioki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.09.2018 14:03 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.09.2018 14:03 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}