System Quality Meat Program (QMP)
Materiał opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Jakość wołowiny i młodej wołowiny wytworzonej w ramach systemu QMP wynika ze szczegółowych obowiązków producentów żywca, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji, a w szczególności:
- dobór odpowiednich ras do produkcji zwierząt kwalifikowanych w Systemie QMP:
Bydło ras mięsnych Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM), Galloway (GA), Highland (HI), Belgijska biało-błękitna (BB), Wagyu (WA), Blond d’Aquitaine (BD) oraz mieszańce mięsne (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych. kwalifikują się do oznaczania znakiem System QMP „Wołowina QMP z ras mięsnych.
Bydło ras mlecznych (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańców (MS) oraz bydła w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańców (MS), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych kwalifikuje się do oznaczania znakiem System QMP „Wołowina QMP z ras mlecznych.
- sposób postępowania ze zwierzętami, w szczególności stosowanie systemu bezuwięziowego w gospodarstwie,
- stosowanie zaleceń opasania w ramach Systemu QMP, w szczególności osiągnięcie wagi ubojowej i parametrów tuszy dla zwierząt w wymaganym wieku.
System QMP określa również standardy dotyczące pasz, transportu zwierząt i sposobu postępowania z nimi w rzeźniach.
Ponadto, jakość końcowego produktu charakteryzuje:
1. W odniesieniu do wołowiny QMP:
- umięśnienie E, U, R, O+ oraz otłuszczenie 2, 3, 4- wg skali EUROP;
- minimalna waga tuszy buhajka i wolca 240 kg, jałówki 220 kg;
- tusza wołowa kategorii A, B, C, D, E oraz Z;
- tłuszcz twardy, biały lub kremowo-biały;
- mięśnie i tłuszcz wolne od krwiaków;
- pH mięsa po wychłodzeniu nie może przekraczać 5,8;
- mięso wolne od wady typu DFD (od ang. dark, firin, dry).
2. W odniesieniu do młodej wołowiny QMP:
- umięśnienie E, U, R, O+ oraz otłuszczenie 1, 2, 3 wg skali EUROP;
- masa tuszy nie może być niższa niż 160 kg;
- tusza wołowa kategorii Z od 8 do 12 miesięcy;
- tłuszcz twardy i biały lub kremowo-biały;
- mięśnie i tłuszcz wolne od krwiaków;
- pH mięsa po wychłodzeniu nie może przekraczać 5,8;
- mięso wolne od wady typu DFD (od ang. dark, firm, dry).
Więcej informacji o systemie QMP można znaleźć na stronie internetowej: www.qmpsystem.pl
Jednostki certyfikujące działające w ramach systemu Quality Meat Program (QMP):
-
BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25A, 31-503 Kraków, tel./fax: +48 12 430 36 06, sekretariat@biocert.pl, www.biocert.pl
- Kiwa COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, tel.: + 48 12 630 90 90 w. 24, + 48 509-095-470, pl.cobico@kiwa.pl, www.cobico.pl
- eCO2 Sp. z o .o. z siedzibą w Olsztynie, ul. Towarowa 9/101, 10-416 Olsztyn, tel.: 604291 214, eco2@eco2cert.pl, https://eco2cert.pl/
- TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. ul. Podwale 17, 00-252 Warszawa, tel.: +48 518 793 569 tuv.pl@tuvsud.com, https://www.tuvsud.com/pl-pl
- Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa, tel: 666 338 204; 606 202 230; 22 884 00 20, sekretariat@agroeko.com.pl, https://www.agroeko.com.pl/
- Ostatnia modyfikacja:
- 31.05.2024 12:14 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 30.04.2019 07:45 Sławomir Mucha