Racuchy turowskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-05 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Spłaszczony owal.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Długość ok. 10 cm,
Barwa:
Barwa zewnętrzna złota, na przekroju widoczny jasnokremowy farsz otoczony ciemnokremowym ciastem.
Konsystencja:
W dotyku puszyste.
Smak:
Smak i zapach sera oraz ciasta drożdżowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Turów jest rozległą miejscowością, położoną w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Swoją nazwę otrzymała od dzikich turów, które żyły w pobliskich lasach. Od zawsze wieś charakteryzowała się wysokim poziomem kultury rolnej i stosunkowo dużymi gospodarstwami. Jej urodzajne gleby doskonale nadawały się pod uprawę pszenicy, z której robiono mąkę. Ze względu na znaczną powierzchnię łąk i pastwisk mieszkańcy posiadali bardzo dużą obsadę zwierząt, szczególnie krów. Z ich mleka wytwarzali własny ser. Mąkę, mleko i ser gospodynie powszechnie wykorzystywały do przyrządzania posiłków. Jedną z bardziej popularnych potraw w Turowie były racuchy. Na co dzień przygotowywano je bez nadzienia, natomiast na niedzielę i święta, a także przy okazji prac polowych, takich jak młocka czy żniwa podawano racuchy z serem. Były one przysmakiem dzieci, które chętnie je jadły zapijając mlekiem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl