Rakowski ziemniak pieczony
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-08 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Ziemniak pieczony w żarze ogniska, oprószony popiołem o szarej barwie i ciemnej skórce.
Kształt:
Duże owalne bulwy ziemniaka.
Rozmiar:
Około: od 7 cm do 10 cm długości i od 5 cm do 7 cm szerokości.
Barwa:
Na zewnątrz ziemniak przyprószony szarym popiołem, wewnątrz żółtawy.
Konsystencja:
Pieczony ziemniak jest gorący o twardawej skórce, po przełamaniu miąższ mięsisty.
Smak:
Zapach ogniska, smak słodkawy.
Tradycja:
Od wielu lat w miejscowości Dębno w gminie Raków, w województwie świętokrzyskim odbywa się uroczystość pod nazwą „W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”. Na tej uroczystości od lat piecze się ziemniaki w specjalnie przygotowanych ogniskach i wspólnie się je spożywa. Ziemniaki używane do pieczenia muszą pochodzić z ziemi z zawartością wapnia (rupeć – gwarowa nazwa) lub z gleby piaszczystej. Zgodnie z legendą przekazywaną z pokolenia na pokolenie Święta Tekla sama przywędrowała z pobliskiego Rakowa do Dębna. Mieszkańcy na jej cześć zaczęli organizować odpust w dniu jej imienin (23 września). Obowiązkowo pieczono wtedy ziemniaki w ogniskach, a każdy uczestnik odpustu musiał ich skosztować. I tak, zgodnie z tradycją rokrocznie odbywa się wspólne pieczenie ziemniaków. Najstarsi mieszkańcy Dębna i Rakowa pamiętają odpusty organizowane jeszcze przed II wojną światową. Po wojnie tradycję Odpustu Świętej Tekli i pieczenia ziemniaków przywrócił ówczesny proboszcz ks. Pałęga. Z biegiem lat uroczystość się rozrastała, od skromnego odpustu do znanej i popularnej, przyciągającej rzesze gości imprezy. Z roku na rok ogniska stają się coraz większe, a ilość pieczonych ziemniaków wzrosła już do kilu ton. Miejsce na ognisko przygotowuje się pieczołowicie, zgodnie ze wskazówką wysypania go piaskiem, a i sposób ich pieczenia jest niezmienny. Tak to legenda i pieczony ziemniak stały się elementem życia kulturalnego mieszkańców gminy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 12:25 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 12:25 Sławomir Mucha