Rudnicki pieróg jaglany
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-06-18 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciasto z nadzieniem w środku.
Kształt:
Prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od wielkości blaszanej formy.
Barwa:
Ciemno brązowe ciasto z nadzieniem koloru słomkowego.
Konsystencja:
Jednolita ziarnista masa.
Smak:
Rudnicki pieróg jaglany jest słodki, o zapachu miodu i mięty.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Według słownika etymologicznego języka polskiego Aleksandra Brücknera pieróg to jedyna pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir, oznaczającego biesiadę oraz bardziej specyficznie nazwę ciasta obrzędowego, gdyż niegdyś pierogi były pieczone tylko z okazji świąt. Od lat pierogi są lubelską specjalnością kulinarną. Jeden z nich to pieróg z nadzieniem z kaszy jaglanej. Receptura pieroga jaglanego od pokoleń nie uległa zmianie. Wprawdzie obecnie pierogi wypiekane są przeważnie w piekarniach, to nadal wiele gospodyń przygotowuje je w tradycyjnych piecach chlebowych. „…Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku codzienne pożywienie mieszkańców wsi lubelskiej było mało urozmaicone. (…) Kasze spożywano najchętniej z sosem grzybowym lub mięsnym, czasem podawano je na słodko (kaszę jaglaną). Pierogi nadziewano kapustą, kaszą gryczaną i serem, kaszą jaglaną, soczewicą, fasolą, serem i ziemniakami oraz specjalnym farszem z uwierconego siemienia lnianego lub konopnego zwanego zwarą. Pierogi w zależności od farszu spożywano ze słoniną lub sosem, tzw. Macką, uszykowanym ze śmietany wymieszanej z serem, jagodami, makiem lub serem zmieszanym z kaszą gryczaną” („Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska”, Lublin 2000). Zofia Staniszewska w „Zarysie etnograficznym wsi Studzianki” – sąsiadującej z Rudnikiem – wśród wielu potraw wymienia kaszę jaglaną i pierogi jaglane, co świadczy o utrwalonych tradycjach i potwierdza, że mieszkańcy Rudnika spożywali pierogi i zachowali przepisy przekazane im przez rodziców i dziadków. Dawniej pierogi były wypiekane na specjalne okazje. Podawano je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, podczas uroczystości rodzinnych takich jak wesela, chrzciny, a także na żniwa oraz dożynki.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl