Schab tradycyjny słubicki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-04-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Mięso bez kości z gładką powierzchnią.
Kształt:
Podłużny, w przekroju owalny.
Rozmiar:
Długość porcji 30-50 cm, szerokość około 10-15 cm, waga około 5 kg.
Barwa:
Jasnoróżowa, wyrównana, charakterystyczna dla produktu wędzonego w zimnym dymie.
Konsystencja:
Mięso miękkie, lekko elastyczne, delikatne, o wyraźnych włóknach mięśniowych, średnio wilgotne.
Smak:
Delikatny z wyraźnie wyczuwalnym aromatem przypraw i ziół.
Tradycja:
Receptura oraz metoda produkcji schabu została przywieziona przez polską ludność Kresów Wschodnich przesiedloną na ziemie lubuskie w XIX wieku. Kontynuowali kulinarne tradycje i przekazywali je z pokolenia na pokolenie. Mięso na schab słubicki pozyskiwany jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Sposób przygotowania schabu słubickiego jest bardzo pracochłonny oraz czasochłonny i z tego powodu przygotowywany jest głównie podczas wielkich uroczystości takich jak Święta Bożego Narodzenia czy wesela. Na początku należy przygotować odpowiedni kawałek schabu bez kości i zamarynować. Bardzo ważną czynnością jest rozdrobnienie i posiekanie przypraw: czosnku, majeranku, pieprzu przed rozpoczęciem marynowania, co wpływa na charakterystyczny dla schabu aromat. Dodatkowo specyficzny smak schab uzyskuje poprzez wędzenie w zimnym dymie, drewnem starych odmian jabłoni lub śliwy. Ponadto proces wędzenia wydłuża świeżość, podkreśla barwę oraz zapach schabu. Mieszkańcy powiatu słubickiego w wywiadach etnograficznych podkreślają, że dzięki starej recepturze oraz zachowaniu niezmiennej od ponad 60 lat metodzie produkcji schab tradycyjny słubicki zdobył uznanie konsumentów na ziemi lubuskiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 10:47 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 10:47 Sławomir Mucha