Schab wędzony z Wierzeic
18.09.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-06 w kategorii Produkty mięsne w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Schab bez kości z mięsa wieprzowego.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Waga od 0,90 kg do 1,50 kg.
Barwa:
Jasnoróżowa z nieznacznym przerostem białego tłuszczu.
Konsystencja:
Ścisła. Mięso kruche i delikatne.
Smak:
Charakterystyczny dla mięsa wędzonego, opalanego drewnem liściastym z aromatem i smakiem przypraw takich jak: pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe.
Tradycja:
Wierzawice to wieś położona w województwie podkarpackim w gminie Leżajsk. Jedna z legend głosi: „(…) że pierwotną nazwą wsi były Wierzeice, czyli wrota. Była to wioska otwarta na świat, gdyż za czasów Kazimierza Wielkiego wysyłano stąd zboże rzeką San, przez Wisłę aż do Gdańska, a stamtąd w świat” (Uchwała Nr XXXII/244/2005 Rady Gminy Leżajsk z dnia 29 marca 2005 r. w sprawie zatwierdzenia planu rozwoju miejscowości Wierzawice). Stąd też swoją nazwę wzięły produkty wędliniarskie przygotowywane na tym terenie, a wśród nich schab wędzony z Wierzeic. Surowcem wykorzystywanym jest schab wieprzowy zanurzony na 48 godzin w marynacie przygotowanej na bazie przypraw naturalnych tj. pieprzu, soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Wędzenie schabu odbywa się w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym i trwa od 4 do 5 godzin. „Obecnie stosowany przepis niczym się nie różni od dawnego, ale schab wędzony z Wierzeic jada się dziś o wiele częściej, nie jest też już tylko potrawą świąteczną czy weselną” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wierzeic).
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 10:19 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 10:19 Sławomir Mucha