W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sękacz podlaski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-24 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Sękacz ma bardzo charakterystyczny wygląd, wynikający ze sposobu jego przyrządzania.

Kształt:

Kształt zewnętrzny – stożek z wypustkami.

Rozmiar:

Mały: 0,25 dag – 13 cm wysokości, Ø 14 cm podstawy; Ø 4 cm wierzchołek

Barwa:

Kolor zewnętrzny: kolor złocisto-miodowy niejednorodny.

Konsystencja:

Miękki, puszysty, jednorodna zwarta struktura ciasta.

Smak:

Słodki, z „nutką cytryny w tle”, podobny do smaku biszkoptów.

Dodatkowe Informacje:

Dzięki procesowi zapiekania w „otwartym piecu” produkt ten może być przechowywany 7-10 tygodni w temperaturze pokojowej, nie tracąc przy tym wartości spożywczych ani walorów smakowych i organoleptycznych.

Tradycja:

Tradycja wypieku tych królewskich ciast wywodzi się od czasów Królowej Bony, która to sprowadziła do Polski wiele owoców i warzyw oraz potraw. Później spotykane są adnotacje z czasów dobrej prosperity dworów magnackich i mieszczańskich, gdzie szczególnie w okolicy Świąt Wielkiej Nocy wypiekano te ciasta, prawdziwą ozdobę świątecznego stołu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}