Sękacz podlaski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-24 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Sękacz ma bardzo charakterystyczny wygląd, wynikający ze sposobu jego przyrządzania.
Kształt:
Kształt zewnętrzny – stożek z wypustkami.
Rozmiar:
Mały: 0,25 dag – 13 cm wysokości, Ø 14 cm podstawy; Ø 4 cm wierzchołek
Barwa:
Kolor zewnętrzny: kolor złocisto-miodowy niejednorodny.
Konsystencja:
Miękki, puszysty, jednorodna zwarta struktura ciasta.
Smak:
Słodki, z „nutką cytryny w tle”, podobny do smaku biszkoptów.
Dodatkowe Informacje:
Dzięki procesowi zapiekania w „otwartym piecu” produkt ten może być przechowywany 7-10 tygodni w temperaturze pokojowej, nie tracąc przy tym wartości spożywczych ani walorów smakowych i organoleptycznych.
Tradycja:
Tradycja wypieku tych królewskich ciast wywodzi się od czasów Królowej Bony, która to sprowadziła do Polski wiele owoców i warzyw oraz potraw. Później spotykane są adnotacje z czasów dobrej prosperity dworów magnackich i mieszczańskich, gdzie szczególnie w okolicy Świąt Wielkiej Nocy wypiekano te ciasta, prawdziwą ozdobę świątecznego stołu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl