Ser dojrzewający z mleka krowiego
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-21 w kategorii Produkty mleczne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Masa serowa z mleka krowiego.
Kształt:
W zależności od użytej formy, najczęściej okrągły.
Rozmiar:
Średnica około 30 cm.
Barwa:
Zewnętrzna ciemnożółta, na przekroju jasnożółta.
Konsystencja:
Zwarta masa.
Smak:
Słonawy, zapach intensywny.
Tradycja:
Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Dawniej na tych terenach prowadzone były państwowe gospodarstwa rolne, zajmujące się hodowlą bydła mlecznego. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z nich jest wyrabiany od dawana ser dojrzewający. Przygotowana masa twarogowa z pełnego mleka posypywana jest solą i szczelnie okrywana lnianą ściereczką. „Ser ten dojrzewał więcej niż tydzień w temperaturze pokojowej, aż mocno pachniał (wydzielał intensywny aromat) i był obślizgły, a nawet pokrywał się pleśnią”. (Wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Ser ten spożywany jest na co dzień zazwyczaj sam lub stanowi dodatek do sałatek lub wielu dań.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 10:45 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 10:45 Sławomir Mucha