Ser gazdowski – gołka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-13 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Wyrzeźbiony walec, na przekroju w kształcie koła.
Kształt:
Zewnętrzny – walec, na przekroju kształt koła.
Rozmiar:
Waga 15–20 dkg.
Barwa:
Barwa zewnętrzna skórki – od żółtej do brązowej z delikatnym połyskiem.
Konsystencja:
W dotyku stała i delikatna, miąższ miękki i elastyczny.
Smak:
Smak delikatny, lekko słony.
Dodatkowe Informacje:
Ser gazdowski – gołka produkowany jest w całości z mleka krowiego. Mleko pochodzi od krowy rasy górskiej czerwonej.
Tradycja:
Ser gazdowski – gołka to produkt tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego, charakteryzujący się delikatnym smakiem. Nazwa jego pochodzi od słowa gazda, czyli rolnik, a w języku potocznym nazywany jest często „gołka” lub „pucok”. Tradycja produkcji sera gazdowskiego przywędrowała do beskidzkich wsi razem z kulturą wołoską, zwaną również „wałaską”. W publikacji „Zarys kultury ludowej Śląska Cieszyńskiego” z 1995 r., Marian Dembiniok pisze: „Górale śląscy zamieszkiwali niewielką część zachodniego łuku Karpat, zwanego Beskidem Śląskim. Wałasi cieszyńscy zaludnili środkową część Śląska Cieszyńskiego – teren pagórkowaty, wzniesiony na południu i nachylony ku północnemu zachodowi. (…) Wałasi cieszyńscy trudnili się rolnictwem i hodowlą bydła”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:45 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:45 Sławomir Mucha