Ser gouda
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-01-06 w kategorii Produkty mleczne w woj. podlaskim.
Wygląd:
Blok o bokach prostych lub zaokrąglonych
Kształt:
Prostopadłościan o bokach płaskich lub lekko wypukłych
Rozmiar:
5-8 kg, prostopadłościan o wymiarach 19x38x10 cm lub prostopadłościan o wymiarach 25x25x9 cm
Barwa:
Na przekroju od lekko kremowej do żółtej, jednolita w całej masie; z zewnątrz bardziej intensywna
Konsystencja:
Miąższ miękki, elastyczny, jednolity w całej masie, przy rozcieraniu plastyczny
Smak:
Łagodny, delikatny, lekko orzechowy, aromatyczny, lekki smak pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny, u serów starszych lekko pikantny
Dodatkowe Informacje:
Ser gouda produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka czystego mikrobiologicznie i chemicznie, bez innych dodatków takich jak tłuszcze niepochodzące z mleka
Tradycja:
Produkcję sera gouda rozpoczęto w chwili uruchomienia zakładu produkcyjnego w Filipowie w 1968 roku. Sposób i technologia produkcji sera są obecnie takie same jak 37 lat temu. Walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera gouda produkowanego 37 lat temu i są porównywalne z wymaganiami Polskiej Normy używanej w 1968 roku (PN-68/A-86230). Ser gouda cieszy się uznaniem konsumentów, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, który w niczym nie odbiega od smaku sera produkowanego w latach 70. Technologię produkcji sera można porównać z technologią zawartą w Instrukcji technologicznej obowiązującej w momencie uruchomienia zakładu, czyli w 1968 roku. Dzięki rygorystycznemu stosowaniu starych norm produkcyjnych ser gouda nie zawiera wielu środków chemicznych i tłuszczów niepochodzących z mleka, które są obecnie stosowane w celu polepszenia wydajności i obniżenia kosztów produkcji innych serów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 10:11 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 10:11 Sławomir Mucha