W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser gouda

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-01-06 w kategorii Produkty mleczne w woj. podlaskim.

Wygląd:

Blok o bokach prostych lub zaokrąglonych

Kształt:

Prostopadłościan o bokach płaskich lub lekko wypukłych

Rozmiar:

5-8 kg, prostopadłościan o wymiarach 19x38x10 cm lub prostopadłościan o wymiarach 25x25x9 cm

Barwa:

Na przekroju od lekko kremowej do żółtej, jednolita w całej masie; z zewnątrz bardziej intensywna

Konsystencja:

Miąższ miękki, elastyczny, jednolity w całej masie, przy rozcieraniu plastyczny

Smak:

Łagodny, delikatny, lekko orzechowy, aromatyczny, lekki smak pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny, u serów starszych lekko pikantny

Dodatkowe Informacje:

Ser gouda produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka czystego mikrobiologicznie i chemicznie, bez innych dodatków takich jak tłuszcze niepochodzące z mleka

Tradycja:

Produkcję sera gouda rozpoczęto w chwili uruchomienia zakładu produkcyjnego w Filipowie w 1968 roku. Sposób i technologia produkcji sera są obecnie takie same jak 37 lat temu. Walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera gouda produkowanego 37 lat temu i są porównywalne z wymaganiami Polskiej Normy używanej w 1968 roku (PN-68/A-86230). Ser gouda cieszy się uznaniem konsumentów, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, który w niczym nie odbiega od smaku sera produkowanego w latach 70. Technologię produkcji sera można porównać z technologią zawartą w Instrukcji technologicznej obowiązującej w momencie uruchomienia zakładu, czyli w 1968 roku. Dzięki rygorystycznemu stosowaniu starych norm produkcyjnych ser gouda nie zawiera wielu środków chemicznych i tłuszczów niepochodzących z mleka, które są obecnie stosowane w celu polepszenia wydajności i obniżenia kosztów produkcji innych serów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 10:11 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 10:11 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}