W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser klagany

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Skórka cienka biała, po dłuższym leżakowaniu przechodzi w kremową, a nawet żółtą

Kształt:

W zależności od formy, ostatnio kształt bochenka

Rozmiar:

Długość do 20 cm, szerokość do 15 cm

Barwa:

Biała, po dłuższym leżakowaniu – kremowa

Konsystencja:

Miękka, po dłuższym leżakowaniu twardnieje

Smak:

Łagodny śmietankowy smak, po dłuższym leżakowaniu zarówno smak, jak i zapach może być kwaskowy

Dodatkowe Informacje:

W przeszłości produkt był wytwarzany wyłącznie z mleka owczego, obecnie może być produkowany również z mleka krowiego

Tradycja:

Ser klagany to ser owczy produkowany na terenach zamieszkanych przez śląskich górali, czyli na terenie Śląska Cieszyńskiego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}