Ser klagany
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Skórka cienka biała, po dłuższym leżakowaniu przechodzi w kremową, a nawet żółtą
Kształt:
W zależności od formy, ostatnio kształt bochenka
Rozmiar:
Długość do 20 cm, szerokość do 15 cm
Barwa:
Biała, po dłuższym leżakowaniu – kremowa
Konsystencja:
Miękka, po dłuższym leżakowaniu twardnieje
Smak:
Łagodny śmietankowy smak, po dłuższym leżakowaniu zarówno smak, jak i zapach może być kwaskowy
Dodatkowe Informacje:
W przeszłości produkt był wytwarzany wyłącznie z mleka owczego, obecnie może być produkowany również z mleka krowiego
Tradycja:
Ser klagany to ser owczy produkowany na terenach zamieszkanych przez śląskich górali, czyli na terenie Śląska Cieszyńskiego.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl