Ser topiony na parze z kminkiem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Jednolita, gładka masa serowa z widocznymi ziarnkami kminku.
Kształt:
Przybiera kształt naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia w jakim się znajduje.
Barwa:
Jasna, jasno-kremowa, żółta w zależności od ilości dodanych jajek i masła, ciemne ziarenka kminku.
Konsystencja:
Lepka, miękka jednolita masa.
Smak:
Smak charakterystyczny dla sera topionego, wyczuwalny aromat kminku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na Pomorzu sery wytwarzano głównie z mleka krowiego, były to przede wszystkim sery twarogowe, otrzymywane z podgrzewanego kwaśnego mleka. „Z serów własnej roboty znane były twarogi – luźne lub suszone na słońcu, ale zawsze z dodatkiem kminku, który podnosił wartości smakowe” (Roman Landowski, „Co dawniej jadano, W kuchni i przy stole”, Tczew-Starogard Gdański, 2002 r.).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl