W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser topiony na parze z kminkiem

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Jednolita, gładka masa serowa z widocznymi ziarnkami kminku.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia w jakim się znajduje.

Barwa:

Jasna, jasno-kremowa, żółta w zależności od ilości dodanych jajek i masła, ciemne ziarenka kminku.

Konsystencja:

Lepka, miękka jednolita masa.

Smak:

Smak charakterystyczny dla sera topionego, wyczuwalny aromat kminku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na Pomorzu sery wytwarzano głównie z mleka krowiego, były to przede wszystkim sery twarogowe, otrzymywane z podgrzewanego kwaśnego mleka. „Z serów własnej roboty znane były twarogi – luźne lub suszone na słońcu, ale zawsze z dodatkiem kminku, który podnosił wartości smakowe” (Roman Landowski, „Co dawniej jadano, W kuchni i przy stole”, Tczew-Starogard Gdański, 2002 r.).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}