Ser twarogowy z mleka krowiego - krajanka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-21 w kategorii Produkty mleczne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Masa serowa z mleka krowiego z przyprawami.
Kształt:
Trójkąt.
Rozmiar:
Waga około 1,5 kg.
Barwa:
Jasnożółta.
Konsystencja:
Zwarta masa.
Smak:
Słonawy, śmietankowy, lekko pikantny.
Tradycja:
Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Dawniej na tych terenach prowadzone były państwowe gospodarstwa rolne, zajmujące się hodowlą bydła mlecznego. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych jest ser twarogowy – krajanka. Przygotowywany jest z mleka odtłuszczonego z dodatkiem śmietany oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Bardzo ważnym etapem przy produkcji sera jest dobre wymieszanie całej masy twarogowej ze wszystkimi dodatkami. Na koniec masa twarogowa przekładana jest do lnianego worka o kształcie rożka i wkładana pomiędzy deski w celu odsączenia resztki serwatki. Tak przygotowany ser twarogowy może być spożywany na wiele sposobów tj. pokrojony na kromce chleba lub z dodatkiem szczypioru. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi czy farsz do naleśników.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.07.2018 10:46 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 18.07.2018 10:46 Sławomir Mucha