Sielawa wędzona (morënka)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Ciało ryby smukłe, mocno ścieśnione na płaszczyznach bocznych, mała głowa, ostry pysk, duże oczy. Płetwa tłuszczowa pomiędzy płetwą grzbietową, głęboko wcięta płetwa ogonowa.
Kształt:
Wydłużony.
Rozmiar:
Długość 15-30 cm.
Barwa:
Grzbiet ciemny, lekko niebieskawy, boki i brzuch srebrzyste. Sielawa po uwędzeniu przybiera kolor złocisty, a mięso – jasnokremowy.
Konsystencja:
Ścisła, z niewielką ilością ości, mięso łatwo oddziela się od szkieletu.
Smak:
Przyjemny zapach dymu wędzarniczego, smak delikatny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kaszubskie jeziora stwarzają dogodne warunki do rozwoju rybactwa, które jest ważnym, a dla niektórych grup ludności dominującym zajęciem. Brodnica Górna jest miejscowością położoną w pobliżu jednego z największych kompleksów jeziornych na Pomorzu Gdańskim, nad zespołem jezior raduńsko-ostrzyckich, zwanych Kółkiem Raduńskim. Duża ilość występujących tam ryb, rozmaitość ich gatunków, łatwość połowu sprawiały, że ryby stały się podstawowym lub ważnym składnikiem codziennego wyżywienia. Wśród różnorodności i charakterystycznych dla tego miejsca gatunków ryb występujących w jeziorach raduńskich, obok szczupaków, węgorzy, leszczy, płotek, okoni, wymieniana jest sielawa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl