Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Słonina krojona w prostokąty.
Kształt:
Kształt prostokątny.
Rozmiar:
Waga od 0,5-1,3 kg.
Barwa:
Zewnętrzna barwa od złotej do ciemnobrązowej. Na przekroju słoninka od koloru białego po marmurkowy do lekko kremowego.
Konsystencja:
Konsystencja delikatna, miękka, ale zwarta.
Smak:
Charakterystyczny smak słoninki, delikatnie słony z wyraźnym posmakiem przypraw. Intensywny zapach wędzonki i przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„(…) a królowa Anna Boleyn zadowalała się słoniną i dzbanem piwa na śniadanie – tak samo „ucztowano” w regule na dworze królowej Elżbiety” (Maria Ochorowicz-Monatowa, „Uniwersalna Książka Kucharska” wydana Nakładem Księgarni Polskiej B. Połanieckiego we Lwowie, odznaczona na Wystawie Higienicznej w Warszawie w 1910 roku).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl