Śląski piernik tradycyjny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-10-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Ciemnobrązowe ciasto; na przekroju pulchne i delikatne.
Kształt:
Prostokątny kształt, przekładany nadzieniem z konfitur śliwkowych. Placek o wymiarach 50 cm długości, 40 cm szerokości i około 4 cm wysokości.
Rozmiar:
Wielkość blachy: długość około 50 cm, szerokość 40 cm.
Barwa:
Ciemnobrązowa.
Konsystencja:
Ciasto gęstości dobrej śmietany.
Smak:
Mocny aromat korzenny,smak korzenno-miodowy, specyficzny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycje piernikarstwa opisane zostały w książce Miód w kuchni autorstwa Leszka Ruma (Poznań 1990 r.). Z historycznych przekazów dowiadujemy się, że miodownikarstwo jako rzemiosło rozwinęło się w XIV wieku. Toruń, Gdańsk i Norymberga już od XIII wieku słynęły jako ośrodki wyrobu miodowników, z których w XIV wieku narodziły się pierniki. W ciągu stuleci pierniki stawały się osobliwym dziełem sztuki. W przedziwnie rzeźbionych drewnianych formach, które zachowały się do dziś (m.in. w muzeum w Raciborzu), wypiekano postacie dworek, królów, rycerzy, giermków, a nawet całe sceny z życia ówczesnych ludzi.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl