Śląskie pieczki
03.06.2018
w dniu 2008-02-20 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim
Wygląd:
Suszone owoce, skórka pomarszczona, w przekroju zasuszony miąższ
Kształt:
Kawałki owoców, ćwiartki jabłek i gruszek, całe śliwki z pestkami
Rozmiar:
Wielkość 3-4 cm, zależy od wielkości owoców
Barwa:
Barwa zależy od rodzajów owoców; pieczki mogą być czerwone, żółte, zielone, czarne – kolor śliwek zasuszonych
Konsystencja:
Suszone owoce, są miękkie i delikatne
Smak:
Słodki, owocowy smak i zapach owoców z nutką dymu
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pieczki to suszone owoce z drzew owocowych, popularne od dawien dawna do dzisiaj na obszarze Śląska, a przede wszystkim Śląska Cieszyńskiego. Z licznych na tym terenie przydomowych sadów zbierane były i są owoce: śliwki, jabłka i gruszki, a w myśl zasady „nic nie może się zmarnować” powstał pomysł suszenia owoców. Również w przeszłości niedobór pożywienia na tym obszarze sprawił, że okoliczna ludność wykorzystywała wszystkie dary natury, by zaspokoić głód.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl