Ślimak winny z Radziwiłłowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-11-10 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Masa o konsystencji półpłynnej ze słabo widocznymi kawałkami mięsa ślimaków, warzyw, grzybów, posypana zieloną natką pietruszki.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Zależna od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Od jasno brunatnej do ciemno kremowej.
Konsystencja:
Konsystencja półpłynna, z elementami stałymi w postaci mięsa ślimaków, grzybów oraz warzyw.
Smak:
Smak delikatnego mięsa, mocno przyprawionego, lekko złagodzonego śmietaną i żółtkami jaj. Zapach mocno aromatyczny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ślimaki jadalne są najstarszymi europejskimi zwierzętami hodowlanymi. Współcześnie kojarzone są z kuchnią francuską, jednakże przez stulecia stanowiły element kulinarny polskiej tradycji. Pierwotnie występowały w Polsce południowej. Na pozostałe tereny naszego kraju zostały przeniesione przez człowieka. W kuchni polskiej ślimaki występują od XVI wieku. W XVII wieku stały się popularne na stołach arystokracji: „Nie ustępują nasi Polacy w niczem Włochom i Francuzom (…) jedli żaby, żółwie, ostrygi, ślimaki, granale” (Lutowicz J., „Opis obyczajów za panowania Augusta III”, 1855). Z czasem ślimaki trafiły do diety uboższych warstw społecznych:
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl