Śliwowica Łącka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 W kategorii Napoje W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Bezbarwna, przechodząca w kolor żółtawy.
Konsystencja:
Konsystencja płynna
Smak:
Charakterystyczny, wyraźnie śliwkowy aromat.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu powyżej 70%
Tradycja:
Jak wynika z przekazów historycznych uprawa śliwek w rejonie łąckim znana była już w XII wieku. Suszone owoce transportowano drogą wodną do innych krajów Europy (Ziobrowski, 1949), popularne było również wytwarzanie powideł. Brak jest jednak bliższych informacji z tego okresu czy znano już na terenie łąckim technologię „upłynniania” śliwek (Kurzeja, 1979). W XVII i XVIII wieku istniały już duże sady śliw i jabłoni. Przypuszcza się, że część owoców przeznaczona była na produkcję śliwowicy (Stamirski, 1966). W roku 1830 zamieszkał w Łącku sekretarz dóbr komunalnych, założył szkółkę drzew owocowych, a nowe odmiany śliw, jabłoni i gruszek sprzedawał nawet poza granicami Polski (Ziobrowski, 1949).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl