Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-09-07 w kategorii Napoje w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Płyn, delikatnie mętny o barwie ciemnofioletowej.
Kształt:
Płyn.
Rozmiar:
Soki rozlewane są do butelek lub słoików, których wielkość zależna jest od potrzeb.
Barwa:
Barwa soku silnie barwiąca ciemno fioletowa.
Konsystencja:
Konsystencja płynna, delikatnie mętna.
Smak:
Smak lekko słodki o aromatycznym zapachu.
Tradycja:
W gminie Ruda Maleniecka zwarte kompleksy leśne stanowią prawdziwy raj dla amatorów grzybobrania jak i zbierania jagód. Według informacji zebranych podczas wywiadów przeprowadzonych wśród mieszkańców z terenu ww. gminy, soki z czarnej jagody przygotowywane były od dawien dawna, a ich metoda produkcji przekazywana z pokolenia na pokolenie. Owoce zbierane na sok musiały być świeże, zdrowe, odpowiednio dojrzałe. Zazwyczaj każdy sporządzał soki na własne potrzeby, które wykorzystywane były w celach zdrowotnych zwłaszcza w okresie zimowym. Sok z jagód obniża poziom cukru we krwi, dlatego wskazany jest dla cukrzyków i osób narażonych na pylicę, np. górników. Zarówno sok z jagód jak i świeże czarne jagody niszczą w przewodzie pokarmowym wiele bakterii chorobotwórczych, nawet tych odpornych na antybiotyki. Poza tym czarne jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni i w przetwórstwie. Sok z jagód zawiera potas, żelazo, siarkę i wapń, a także niemal wszystkie witaminy: A, B1, B2, PP, C oraz ślady witamin P i D. Ponadto w ich składzie znajduje się antocyjanowy glikozyd myrtillina (barwnik), sporo pektyn innych związków. Dzięki temu przemysł winiarski bardzo ceni sobie sok z czarnych jagód, gdyż używany jest do zabarwienia Burgundów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 12:29 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 12:29 Sławomir Mucha