Sok z żurawiny po mermecku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-06-14 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płyn
Kształt:
Ciecz
Rozmiar:
Barwa:
Jasnobordowy
Konsystencja:
Lepka i płynna
Smak:
Smak słodki, owocowy, aromat żurawiny
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Sok z żurawiny po mermecku wytwarzany jest zgodnie z recepturą rodzinną od ponad 25 lat zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do rozdrabniania owoców stosuje się drewnianą prasę pochodzącą z 1905 roku. Według „Kucharki Litewskiej” z 1938 roku sok żurawinowy sporządzało się poprzez utłuczenie w stępie zmarzniętych owoców i dalsze ich przechowywanie na mrozie. Świeże owoce przecierano przez sito i mieszano z cukrem. Sok z żurawiny po mermecku dodatkowo wzbogacony jest o sok pochodzący z innych owoców oraz miód, któremu zawdzięcza swe właściwości lecznicze. Ponadto sok ze świeżych owoców żurawiny odznacza się największą zawartością przeciwutleniaczy. Owoce żurawiny posiadają dużą wartość odżywczą, dietetyczną i leczniczą, a także charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem. Wśród mieszkańców Borów Tucholskich jest to owoc znany i bardzo ceniony. Owoce żurawiny są dostępne w lasach i na torfowiskach tylko raz w roku i to zaledwie przez dwa miesiące. Żurawinę zbierało się dawniej w zimie, w okresie od lutego do marca. Ze względu na surowe zimy i trudne warunki zbioru obecnie zbiera się owoce w okresie od końca sierpnia do początku września, ale wówczas owoce muszą dojrzeć w suchym i ciemnym miejscu. Gdy owoce nabiorą ciemnoczerwonego koloru (przypada to zwykle na przełom października i listopada), przystępuje się do sporządzania soku. Żurawinę przeciera się i przechowuje w cukrze lub miodzie albo od razu się przetwarza. Żurawina posiada właściwości lecznicze. Zawarte w owocach proantocyjaniny, kwas chinonowy, witamina C oraz fruktoza zapobiegają zapaleniom dróg moczowych. Ponadto żurawina działa również korzystnie na żołądek i dwunastnicę. Owoce żurawiny są również jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym. Największą zawartość przeciwutleniaczy posiada sok ze świeżych owoców żurawiny. Sok z żurawiny po mermecku wspomaga i łagodzi skutki uboczne grzybic spowodowane używaniem antybiotyków. Jest to doskonały środek wzmacniający cały organizm przy wszelkim przemęczeniu i wyczerpaniu organizmu. Działanie profilaktyczne i lecznicze żurawiny, jak również jej charakterystyczny lekko kwaśny smak sprawiły, że żurawina jest obecnie chętnie stosowana w diecie europejskiej i amerykańskiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl