Sól wielicka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-09 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Produkt drobnokrystaliczny
Kształt:
Sześcian, ziarno soli
Rozmiar:
Wielkość ziarna – 0,3 mm
Barwa:
Biała na zewnątrz i wewnątrz
Konsystencja:
Krystaliczne ciało stałe
Smak:
Słone, bezzapachowe
Dodatkowe Informacje:
Sól warzona, sypka
Tradycja:
Historia warzenia soli na terenie Wieliczki jest znacznie starsza niż górnictwo solne. Udokumentowane są liczne ślady warzelnictwa od okresu neolitu aż po czasy współczesne. Warzelnictwo kiedyś oparte było na eksploatacji naturalnych, występujących na tym terenie źródeł solankowych. Z wydobywanej solanki uzyskiwano sól poprzez jej warzenie, odparowywanie wody. Najpierw prymitywnie na rozpalonych kamieniach lub palonych stosach drzewa, później – w naczyniach glinianych, wreszcie w metalowych naczyniach zwanych panwiami. Głównym źródłem energii było drewno, którym opalano panwie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:58 administrator gov.pl