W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sól wielicka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-09 W kategorii Inne produkty W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Produkt drobnokrystaliczny

Kształt:

Sześcian, ziarno soli

Rozmiar:

Wielkość ziarna – 0,3 mm

Barwa:

Biała na zewnątrz i wewnątrz

Konsystencja:

Krystaliczne ciało stałe

Smak:

Słone, bezzapachowe

Dodatkowe Informacje:

Sól warzona, sypka

Tradycja:

Historia warzenia soli na terenie Wieliczki jest znacznie starsza niż górnictwo solne. Udokumentowane są liczne ślady warzelnictwa od okresu neolitu aż po czasy współczesne. Warzelnictwo kiedyś oparte było na eksploatacji naturalnych, występujących na tym terenie źródeł solankowych. Z wydobywanej solanki uzyskiwano sól poprzez jej warzenie, odparowywanie wody. Najpierw prymitywnie na rozpalonych kamieniach lub palonych stosach drzewa, później – w naczyniach glinianych, wreszcie w metalowych naczyniach zwanych panwiami. Głównym źródłem energii było drewno, którym opalano panwie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:58 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}