Sos dyniowo-ziołowy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-04-19 w kategorii Warzywa i owoce w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Masa powstała przez przetarcie dyni z innymi warzywami i ziołami.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Pomarańczowo-czerwona, z widocznymi przyprawami.
Konsystencja:
Zagęszczonego sosu.
Smak:
Aromatyczny, z wyczuwalnym zapachem ziół.
Tradycja:
Gmina Czernice Borowe ma charakter typowo rolniczy. Dynię na tych terenach uprawiano ze względu na jej wartości smakowe i zdrowotne, jak również łatwość uprawy, gdyż można ją uprawiać niemal wszędzie. W latach 70. ubiegłego wieku w Gminnej Spółdzielni funkcjonował Ośrodek Praktycznej Pani. Ośrodek posiadał wyposażenie do przyrządzania posiłków. Organizowane były kursy prowadzone przez instruktorki, które przekazywały umiejętności gotowania, pieczenia i szycia. Uczono tam przygotowywać potrawy z dyni, między innymi sos dyniowo-ziołowy. Od tamtego czasu sos dyniowo-ziołowy został szeroko spopularyzowany w gminie ze względu na swój ciekawy smak, komponujący się z potrawami mięsnymi. Podstawą sosu jest obrana, z usuniętymi nasionami, pokrojona w kostkę i ugotowana dynia, z pomidorowo-warzywnym przecierem, z dodatkiem przypraw i ziół. Zagotowany w słoikach sos może być wykorzystywany, jeśli istnieje taka potrzeba. Najczęściej dodawany jest do wędlin, potraw mięsno-makaronowych, kurczaka z ryżem oraz na kanapki. Można go wykorzystywać na różnych spotkaniach grillowych i piknikach zamiast keczupu. Wiele gospodyń posiada umiejętności jego wytwarzania. Kolejne pokolenia przejęły tradycję jego produkcji, która na dobre zakorzeniła się w regionalnej świadomości kulinarnej. Podczas prawie każdego wydarzenia typu festyn, dożynki, święta kościelne prezentowane są dania mięsne z dyniowym sosem. Sos dyniowo-ziołowy stał się najbardziej rozpoznawalnym dodatkiem do potraw w okolicy, stanowiącym element dziedzictwa kulinarnego Czernic Borowych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 12:40 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 12:40 Sławomir Mucha