Stupka – sos śledziowy na zaklepce
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-02-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Sos z kawałkami ryby i cebuli.
Kształt:
Widoczne małe kawałki śledzia.
Rozmiar:
Kawałki śledzia o wymiarach: 1 cm x 1 cm.
Barwa:
Szarawa, brunatna.
Konsystencja:
Gęsta, sos do polewania potraw.
Smak:
Smak cebulowo-rybny z przyprawami, zapach pieczonej mąki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ryby stanowiły niegdyś podstawę wyżywienia ludności zamieszkującej nadmorskie tereny Kaszub. Spożywano je na różne sposoby, gotowano, smażono, wędzono, solono lub przygotowywano z nich pożywne zupy. Stanowiły także dodatek smakowy do dań podawanych zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wśród rozmaitości i obfitości ryb szczególnie często na kaszubskich stołach gościły najpopularniejsze z nich – śledzie. Z uwagi na fakt, że są produktem szybko psującym się, w zimie przechowywano je zasolone w beczkach. Jak opowiadają starsi mieszkańcy tych terenów: „U rybaków nie mogło zabraknąć opału, kartofli i śledzi na zimę”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl