Surowy łosoś bałtycki solony
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-02 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płat łososia ze skórą, strona wewnętrzna o charakterystycznym zaróżowionym kolorze, filet pokrojony ukośnie w płaty, krojony po skórze
Kształt:
Podłużny kształt płata rybnego – filet
Rozmiar:
Płat wielkości 1,5-2 kg
Barwa:
Zewnętrzna strona: srebrna skóra;
Konsystencja:
Stała, związana, elastyczna, delikatna w dotyku
Smak:
Smak właściwy dla potraw z ryb, odczuwalny zapach przypraw i cebuli
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Jantar to stara miejscowość rybacko-rolna. Pierwsze wzmianki o tej osadzie pochodzą z XIV wieku, kiedy to zakon krzyżacki rozpoczął zasiedlenie starej Mierzei Wewnętrznej. Rybołówstwo jest profesją uprawnioną w Jantarze od zawsze. Historia tych terenów jest dobrze znana od lat 40. Obszary te zostały wówczas zamieszkane przez różnych emigrantów (akcja „Wisła”, przesiedlenia). Część ludzi dobrze znających się na rolnictwie stała się w dużej mierze rolnikami, część przestawiła się na rybactwo. Tak rozwijały się tradycje rybołówstwa kontynuowane przez nowych osadników. Uczyli się oni profesji od podstaw. W tym trudnym zawodzie pomagali rybakom inni mieszkańcy. Życzliwość ludzka i wzajemna pomoc sprawiły, że przepis na surowego łososia dotarł do domu dziadków jednej z mieszkanek. Jej babcia często pomagała w porcie rybackim wyplątywać ryby z sieci. Przy tym zajęciu spotykało się wiele żon rybaków oraz innych kobiet ze wsi. Przekazywano sobie wówczas przepisy i uwagi kulinarne. Powszechnie wiadomo, że możliwości przechowywania ryb były ograniczone.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl