Suski miód spadziowy z drzew iglastych
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-24 W kategorii Miody W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Płynna substancja (patoka) lub stała (krupiec).
Kształt:
Przyjmuje kształt opakowania.
Rozmiar:
Zależna od wielkości opakowania.
Barwa:
W postaci płynnej od brązowej do prawie czarnej w zależności od rodzaju pożytku. W postaci skrystalizowanej od szarej do ciemnoszarej.
Konsystencja:
W postaci płynnej gęsta i lepka. Krystalizuje najczęściej drobnoziarniście.
Smak:
Mało słodki o posmaku lekko gorzkawym. Aromat żywiczny i korzenny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Sucha Beskidzka położona jest w okolicy Babiogórskiego Parku Narodowego i jego otuliny, gdzie brak jest przemysłu ciężkiego oraz uczęszczanych dróg przelotowych. Większość terenów Suchej Beskidzkiej pokrywają lasy iglaste. Dzięki takiemu położeniu miód spadziowy na tym terenie pozyskiwany był od dawnych czasów, a pierwsze Powiatowe Koło Pszczelarzy powstało na początku lat 50. Miód spadziowy charakteryzuje się prawie czarną barwą z zielonkawym odcieniem, za którą odpowiedzialny jest grzyb sadzak występujący na igłach jodły. Ponadto, wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność przeciwdziałania promieniowaniu jonizującemu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl