W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Susorki iwkowskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-08-26 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Suszone owoce, w tym: gruszki i śliwki w całości, jabłka ususzone w plastrach.

Kształt:

Śliwka – kulista, lekko podłużna, gruszka – okrągła, podłużna i zwężająca się przy szypułce z widocznymi zmarszczkami na powierzchni, jabłko – okrągłe plastry.

Rozmiar:

Śliwki – w zależności od wielkości owoców, najczęściej 1,5-4,5 cm, gruszki – w zależności od odmiany 6-8 cm, jabłka – średnica plastra 3-6 cm.

Barwa:

Śliwki – ciemny, połyskujący odcień czerni, gruszki – jasny, matowy odcień czerni, jabłka – jasnozłoty, przechodzący w brąz, na obrzeżach ciemniejszy.

Konsystencja:

Śliwki i jabłka – suche, elastyczne, sprężyste. Gruszki – suche, twarde, zbite.

Smak:

Słodki smak owoców z wyczuwalnym posmakiem i zapachem dymu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Iwkowa słynie z czystego powietrza i wyjątkowego podgórskiego położenia. Takie warunki glebowo-klimatyczne sprzyjają uprawie drzew owocowych. Tradycje sadownicze na terenie gminy Iwkowa sięgają XVI wieku. Również tradycja suszenia owoców jest głęboko zakorzeniona w świadomości mieszkańców i przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pierwotnie najczęściej suszono śliwy, z czasem zaczęto suszyć też jabłka i gruszki. Do przygotowania susorek iwkowskich potrzebne są owoce: gruszy, jabłoni, śliwy. Do przygotowania gotowego produktu najlepiej nadają się owoce ze starych odmian drzew owocowych. Owoce powinny być świeże, czyste, dobrej jakości, zebrane prosto z drzewa, bez żadnych widocznych uszkodzeń, które mogłyby spowodować psucie się owoców. Owoce suszy się w tradycyjnej dwukondygnacyjnej suszarni opalanej sezonowanym, suchym drewnem liściastym. Najlepsze jest drewno bukowe, dębowe, grabowe oraz drewno pozyskane z wycinki starych drzew owocowych. Niedopuszczalne jest drewno żywiczne z drzew iglastych. Kilogram suchych owoców otrzymywany jest z 4-5 kilogramów świeżych owoców. Każde z poszczególnych owoców suszy się osobno, wykorzystując identyczną technikę suszenia, jednakże różny czas obróbki termicznej w zależności od rodzaju owoców. Owoce suszy się przez kilka dni, mieszając je regularnie, co ma pomóc w równomiernym wysuszeniu i podwędzeniu owoców. W procesie suszenia dymem owoce zyskują niepowtarzalny aromat oraz na długo zachowują swój smak. Suszone owoce są niezwykle zdrowe ze względu na wysoki poziom błonnika oraz witam i mikroelementów, których brak owocom świeżym.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}