Susz owocowy dębniacki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-26 w kategorii Warzywa i owoce w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Owoce pokrojone w plasterki lub całe, dość twarde, obkurczone i pomarszczone.
Kształt:
Kształt nieregularny, charakterystyczny dla suszonych owoców.
Rozmiar:
Kawałki suszonych owoców – pokrojone jabłka i gruszki wielkości 4-6 cm, całe gruszki 6-8 cm, śliwki 4-5 cm.
Barwa:
Od jasnokremowej do ciemnobrązowej w zależności od owocu.
Konsystencja:
Sztywne, twarde, chropowate.
Smak:
Zapach owoców i dymu z paleniska, smak słodko-kwaśny, owocowy.
Tradycja:
Suszenie owoców jest najstarszą metodą ich konserwowania. Od wielu lat czynnością tą zajmowali się mieszkańcy wsi Dębniak, położonej w gminie Nowa Słupia. Od końca sierpnia do późnej jesieni suszenie stanowiło jedyne zajęcie mieszkańców. Cechą wyróżniającą i charakterystyczną dla suszu dębnickiego jest to, że owoce suszone są na starych, tradycyjnych suszarniach ziemnych metodą cieplno – dymną. Przy każdym gospodarstwie stała jedna lub kilka takich suszarni, nad którymi przez całą jesień unosił się dym i zapach suszonych owoców. Owoce na susz pochodziły najczęściej z własnych sadów. Każde gospodarstwo otoczone było licznymi drzewami owocowymi, głównie jabłoniami, gruszami i śliwami. Tradycja suszenia owoców w Dębniaku przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a w pracach z tym związanych uczestniczyły całe rodziny. Dzieci zbierały opadające owoce w sadach, kroiły jabłka na plasterki. Dorośli sypali owoce na skrzynki suszarni, pilnowali ognia, by nie wygasł lub nie palił się zbyt mocno. Przerzucali i wybierali wysuszone owoce. Najbardziej popularną potrawą jest kompot wigilijny, zwany „wodą gruszkową”, ale susz owocowy stanowił podstawą wielu potraw m.in. garusa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 10:31 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 10:31 Sławomir Mucha