W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Suszona damacha z Ponidzia

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-12-05 w kategorii Warzywa i owoce w woj. świętokrzyskim.

Wygląd:

Pomarszczony owoc z błyszczącą skórką, w przekroju miąższ zwarty, ściśle związany z pestką.

Kształt:

Owalny, w przekroju nieregularny owalny.

Rozmiar:

Od 1,5 cm do 2,5 cm.

Barwa:

Ciemnobrązowa przechodząca w czarny, w przekroju brązowo-złocisty miąższ.

Konsystencja:

Zwarta, w dotyku lepka, miąższ nie odchodzi od pestki.

Smak:

Słodki, aromatyczny, bliżej pestki bardziej wyrazisty smak.

Tradycja:

Śliwka damacha wywodzi się od śliwy domowej i jest jedną z najpopularniejszych i najstarszych odmian śliw na Ponidziu. Ponidzie jest krainą nizin nadrzecznych i łagodnych wzgórz wapiennych nad dolną i środkową Nidą. Jest regionem, który geograficznie obejmuje powiat buski oraz pińczowski. Obszar ten sprzyja uprawie śliwki damachy, gdyż odmiana ta jest niewymagająca, jeżeli chodzi o warunki klimatyczne i glebowe. „Dawniej uprawiana na najgorszych powierzchniach, dobrze sobie radziła na skarpach, urwiskach, gdzie nie dało się dojechać traktorem, koniem. Nie wymagała dobrej klasy ziemi, można ją było sadzić na wszystkich typach gleb z wyjątkiem gleb o wysokim poziomie wód gruntowych i poza terenem występowania zastoisk mrozowych. Damacha jest bardzo plenną odmianą. Nie ma dużych wymagań glebowych, nawozowych” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z ogrodnikami Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z powiatu buskiego i pińczowskiego). Najczęstszym sposobem przetwarzania śliwki damachy było i do tej pory jest suszenie. Od czasów przedwojennych do obecnych stosuje się na Ponidziu tradycyjną metodę suszenia na tzw. laskach, z czasem zaczęto też wykorzystywać sposób szufladowy. Owoce są podsuszane przy pomocy gorącego powietrza oraz dymu uzyskanego ze spalania drewna owocowego w palenisku pod laskami bądź pod szufladami. Jakość suszonej damachy zależy też od tego, w jaki sposób jest przechowana. Dawniej służyły do tego drewniane beczki, a dzisiaj drewniane paczki lub papierowe worki, wstawione w przewiewne miejsce najlepiej na strychu lub pod wiatą. Suszona damacha dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym do tej pory jest popularna na terenie Ponidzia, a zwłaszcza w okresie Bożonarodzeniowym.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
07.08.2018 10:33 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
07.08.2018 10:33 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}