W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Syrop malinowy z Lubowidzy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-01-12 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.

syrop malinowy z Lubowidzy

Wygląd:

Gęsta ciecz przygotowana z owoców malin.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Ciemnoróżowo-czerwona z odcieniami brunatnymi ciecz.

Konsystencja:

Lepka, gęsta ciecz z naturalnym osadem.

Smak:

Słodki, lekko kwaśny smak, zapach świeżych owoców malin.

Tradycja:

Wieś Lubowidza leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, meandrów rzeki Mrogi. Na tym terenie występują bardzo dobre warunki glebowe oraz specyficzny mikroklimat, dzięki czemu rozwinęła się tu uprawa malin. Z malin mieszkańcy przygotowywali przeróżne przetwory, kompoty, w tym popularny gęsty syrop. Do jego produkcji wykorzystywane są owoce malin odmiany Polka i Polana, a ich zbiór odbywa się ręcznie, gdyż tylko taka metoda gwarantuje wysoką jakość owoców. Owoce muszą być zdrowe, odpowiednio dojrzałe i najlepiej zbierane w słoneczny dzień, co podnosi ich wartość. Po zbiorze i oczyszczeniu owoców następuje ich rozdrabianie. Następnie z owoców tłoczony jest na zimno sok. Kolejnym etapem jest podgrzanie wyciśniętego soku do temperatury 80°C i dodanie cukru. Sok z cukrem należy bardzo dobrze wymieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Kolejnym etapem jest pasteryzacja. Tak przygotowany syrop z malin można stosować w formie rozcieńczonej z wodą lub herbatą, a także jako dodatek do deserów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.10.2018 13:41 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
09.10.2018 13:41 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}