Syrop malinowy z Lubowidzy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-01-12 w kategorii Napoje w woj. łódzkim.
Wygląd:
Gęsta ciecz przygotowana z owoców malin.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Ciemnoróżowo-czerwona z odcieniami brunatnymi ciecz.
Konsystencja:
Lepka, gęsta ciecz z naturalnym osadem.
Smak:
Słodki, lekko kwaśny smak, zapach świeżych owoców malin.
Tradycja:
Wieś Lubowidza leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, meandrów rzeki Mrogi. Na tym terenie występują bardzo dobre warunki glebowe oraz specyficzny mikroklimat, dzięki czemu rozwinęła się tu uprawa malin. Z malin mieszkańcy przygotowywali przeróżne przetwory, kompoty, w tym popularny gęsty syrop. Do jego produkcji wykorzystywane są owoce malin odmiany Polka i Polana, a ich zbiór odbywa się ręcznie, gdyż tylko taka metoda gwarantuje wysoką jakość owoców. Owoce muszą być zdrowe, odpowiednio dojrzałe i najlepiej zbierane w słoneczny dzień, co podnosi ich wartość. Po zbiorze i oczyszczeniu owoców następuje ich rozdrabianie. Następnie z owoców tłoczony jest na zimno sok. Kolejnym etapem jest podgrzanie wyciśniętego soku do temperatury 80°C i dodanie cukru. Sok z cukrem należy bardzo dobrze wymieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Kolejnym etapem jest pasteryzacja. Tak przygotowany syrop z malin można stosować w formie rozcieńczonej z wodą lub herbatą, a także jako dodatek do deserów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 13:41 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 13:41 Sławomir Mucha