Syrop malinowy z Mikołajówki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Gęsta ciemno-czerwona ciecz.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
Wielkość jest zależna od opakowań – 0,33 litra do 0,5 litra.
Barwa:
Ciemno-czerwona.
Konsystencja:
Lepki, gęsty syrop.
Smak:
Zapach świeżych owoców malin, smak słodki, lekko kwaśny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na początku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku uprawa malin na terenie Lubelszczyzny rozwinęła się bardzo dynamicznie. Pierwsze plantacje powstały w Majdanie Bobowskim i Świdnie. Potem rozrosły się na terenie całego powiatu kraśnickiego. Gospodynie domowe przez wiele lat przetwarzały maliny na wiele różnych sposobów. Owoce malin suszono, zasypywano cukrem lub robiono z nich nalewki. Bardzo popularną formą zagospodarowywania malin było przygotowywanie syropów malinowych. Do ich przygotowania owoce zrywane są w pełni dojrzałości konsumpcyjnej – soczyste i aromatyczne. Następnie zalewa się je gorącą wodą w celu wydobycia aromatu i soku. Zalane owoce pozostawia się w chłodnym miejscu na 24 godziny. Potem do soku dodawany jest cukier i wszystko jest podgrzewane. Tak przygotowany syrop zlewany jest do odpowiednich naczyń.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl